דלקת בשתן או דלקת בדרכי השתן היא מחלה שיכולה לפגוע בכל אדם בכל גיל שהוא. עם זאת, היא נחשבת למחלה נשית כיוון שרוב החולות במחלה הן נשים ולמעשה נשים חולות במחלה בשכיחות גבוהה פי 5 מאשר גברים.
כיום ידוע שחמישים עד שמונים אחוז מהנשים יסבלו לפחות מהתפרצות אחת של המחלה בימי חייהן ועשרים עד שלושים אחוז מהחולות במחלה יסבלו מאפיזודה אחת נוספת לפחות של המחלה בהמשך חייהן.
הדבר נכון גם לגבי חולים צעירים או ילדים אם תרצו. כך למשל ידוע כיום שבעוד שבקרב בנים המחלה מתפרצת בשכיחות של אחוז אחד בלבד, הרי שבקרב בנות היא מופיעה בשכיחות של שלושה עד חמישה אחוז.
בקרב בנים היא תתפרץ לרוב עד גיל שנה אחת ובקרב בנות היא תתפרץ לרוב עד גיל חמש שנים עם שיא של היארעות בסביבות תקופת הגמילה מחיתולים.
מדוע המחלה שכיחה פחות בקרב גברים מאשר בקרב נשים?
הסיבה בגינה המחלה מופיעה בשכיחות נמוכה יותר בקרב גברים נעוצה במבנה האנטומי השונה בין גברים ונשים. המחלה נגרמת בעקבות נדידה של חיידקי מעיים לפתח השופכה ממנו הם עושים את דרכם במעלה דרכי השתן.
מאחר ופתח השופכה ממוקם בסמיכות לפי הטבעת בנשים, הרי שהסיכוי שנדידה כזו תתאפשר גבוה יותר בנשים מאשר בגברים. למעשה בכל פעם שאישה מקיימת יחסי מין וגינליים מתבצעת חדירה של חיידקים לפתח השופכה ודי בחוסר הקפדה על היגיינה נשית בכדי להביא להתפרצות של המחלה.
בנוסף לכך המקטע שנקרא שופכה שמחבר בין פתח יציאת השתן לבין שלפוחית השתן קצר יותר בנשים מאשר בגברים מה שמעלה עוד יותר את הסיכון למחלה.
מתי בכל זאת המחלה מתפרצת בקרב גברים?
בדרך כלל המחלה מתפרצת בקרב גברים שסובלים מחסימה של דרכי השתן ומעצירת שתן כרונית בעקבות הגדלה של בלוטת הערמונית. לרוב מדובר על הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית אך במקרים מסוימים גם גידולים ממאירים בדרכי השתן יכולים להוביל לתופעה זו.
כמו כן למרות שברוב המוחלט של המקרים חדירת החיידקים לדרכי השתן מתבצעת דרך פתח השופכה, הרי שבקרב גברים שכיחה יותר חדירת חיידקים לדרכי השתן דרך מחזור הדם. בכל מקרה של דלקת בדרכי השתן בקרב מבוגרים ישנו צורך לבצע הערכה של גודל הערמונית על מנת לשלול גורם זה כמקור הדלקת החוזרת.
סיבה נוספת להתפרצות דלקת בדרכי השתן בגברים היא קיום של יחסי מין אנאליים. במהלך החדירה לפי הטבעת ישנו מגע בין פתח השופכה לחיידקי מעיים בדגש על חיידקים צואתיים שנקראים E-Coli וכך גדל הסיכון להתפרצות המחלה.
יש לציין כי קיום של יחסי מין אנאליים והמשך המשגל בקיום יחסי מין וגינליים מגדילים מאוד את הסיכון לחלות בדלקת בדרכי השתן בקרב נשים.
האם תסמיני המחלה שונים בין נשים לבין גברים?
דלקת בשתן יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים שיכולים להופיע במגוון של דרגות חומרה.
עם זאת, ההסתמנות הקלינית של המחלה לא שונה מאוד בין נשים לגברים. במידה והמחלה מערבת את שלפוחית השתן לרוב היא תבוא לידי ביטוי בתחושת צריבה בזמן ההשתנה, בהשתנה תדירה ותכופה, בצורך דחוף להשתין ללא קשר למידת המלאות של השלפוחית ועוד. במידה והדלקת מערבת את הכליות היא תבוא לידי ביטוי בחום גבוה, בכאבי גב, בהקאות, בחילות, צמרמורות ועוד.
במקרים מסוימים המחלה לא תבוא לידי ביטוי בתסמינים קליניים כלל ומצב זה נקרא בקטריוריה אסימפטומטית.
האם הטיפול במחלה שונה בין גברים לנשים?
באופן עקרוני הטיפול לא שונה בין גברים לנשים עם כמה סייגים. ראשית לרוב הטיפול האנטיביוטי יימשך זמן רב יותר בגברים מאשר בנשים ושנית במידה והגורם למחלה הוא מום מכני כמו למשל במקרים של הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית, הרי שלצד הטיפול האנטיביוטי ייעשו ניסיונות לטפל בגורם למחלה כמו למשל על ידי מתן תרופות להקטנת הערמונית.