
דלקת בדרכי השתן או דלקת בשתן בשפת היומיום היא מחלה שנגרמת בעקבות חדירה של חיידקים לדרכי השתן.
השכיחות של המחלה בקרב ילדים
בקרב ילדות המחלה מופיעה בשכיחות של שלושה עד חמישה אחוזים ושני שליש מהחולות יסבלו מאפיזודה נוספת אחת לפחות של המחלה תוך שנה וחצי מההתפרצות הראשונית.
יש לציין כי בקרב תינוקות שאינם נימולים שכיחות המחלה גבוהה יותר וכן קיימת שכיחות גבוהה של המחלה בקרב ילדים שסובלים מרפלוקס של דרכי השתן.
הגורמים למחלה
הנדידה של החיידקים למערכת השתן יכולה להיגרם בעקבות ניגוב של הישבן מכיוון פי הטבעת לכיוון הנרתיק בבנות למשל או על ידי נדידה של חיידקי מעיים לכיוון פתח השופכה בעקבות חוסר הקפדה על החלפת חיתול למשל.
התסמינים של דלקת בדרכי השתן בילדים
- עד גיל חודשיים – במידה והמחלה מתפרצת בין הלידה לגיל חודשיים היא תבוא לידי ביטוי בחוסר עלייה במשקל או אפילו בירידה במשקל במקרים מסוימים, בהופעה של חום גבוה או נמוך, בהקאות, בכי ללא הסבר, חוסר שקט, צהבת יילודים מתמשכת ועוד.
- בין גיל חודשיים לגיל שנתיים – בנוסף לתסמינים שמאפיינים דלקת בדרכי השתן שפוגעת בתינוקות עד גיל חודשיים עלולים להתווסף בקבוצת הגיל הזו תסמינים נוספים שכוללים בין היתר כאבי בטן, חוסר שקט בזמן מתן שתן, שתן בעל ריח חריף מאוד ולא נעים ושלשולים.
- בין גיל שנתיים לגיל חמש שנים – בקרב קבוצת הגיל הזו בנוסף לכל התסמינים שצוינו לעיל עלולה להופיע השתנה תכופה ותדירה, עלולות להופיע תלונות על צריבה או כאבים בזמן מתן שתן וכן עלולה להופיע תופעה של בריחת שתן.
- מעל גיל חמש – בקרב ילדים מעל גיל חמש עלולים להופיע כאבים באזור הגב או המותן, תחושת צריבה חזקה בזמן הטלת שתן, הטלת שתן תדירה וקושי גדול להגיע לשירותים בזמן כדי להטיל שתן.
האם מדובר על מחלה מסוכנת?
מעבר לפגיעה באיכות החיים של הילד ישנה סכנה של הצטלקות של רקמת הכליה בעקבות דלקות חוזרות ונשנות (תופעה זו נקראת דלקת שתן חוזרת). למעשה ככל שגיל ההופעה הראשוני של המחלה מוקדם יותר, כך הסיכון להצטלקות של הכליה גבוה יותר ועל כן לא מדובר על מחלה יש להקל בה ראש. כמו כן דלקת שתן חוזרת יכולה להעיד על מום מולד מסוים כמו למשל על רפלוקס של דרכי השתן.
מניעת הדלקת בקרב ילדים ובכלל
בין היתר יש להקפיד על ניגוב הישבן מכיוון הנרתיק לכיוון פי הטבעת, לעודד את הילדים שלא להתאפק וללכת להתרוקן בשירותים בזמן שהם חשים צורך בכך מבלי להמתין, לשמור על היגיינה גבוהה בדגש על אזור הנרתיק, פתח השופכה, פי הטבעת ואזור חיץ הנקבים ועוד.
בכל מקרה של הופעת התסמינים האופייניים שהוזכרו לעיל ישנה חשיבות עליונה לגשת במהירות האפשרית על מנת לבצע בדיקות שתן ועל מנת להגיש לחולים טיפול אנטיביוטי בהקדם האפשרי.