
הערמונית היא בלוטה שמשתייכת למערכת המין הגברית. הערמונית מסייעת בייצור של נוזל הזרע ובהכלה שלו וגודלה בגבר הבוגר מגיע לשלושה ס”מ (משקלה כעשרים גרם בלבד).
בלוטת הערמונית מורכבת למעשה מבלוטות קטנות שתפקידן להפיק כעשרים אחוז מנוזל הזרע שמופרש בזמן פליטת הזרע.
מה היא השכיחות של המחלה?
מאחר ולנשים אין בלוטת ערמונית הרי שמדובר על מחלה שפוגעת אך ורק בגברים. סרטן הערמונית הוא סרטן נפוץ ביותר כשלמעשה חמישים אחוז מהגברים מעל גיל שבעים יחלו בו וכמעט כל הגברים מעל גיל תשעים סובלים ממנו.
במדינת ישראל נכון לשנת 2013 אובחנו 2557 גברים לראשונה כחולים בסרטן הערמונית. יחסית לשיעורי המחלה בעשרים מדינות אירופאיות ישראל נמצאת במקום טוב בתחתית הטבלה לצד מדינות אחרות בהן הסרטן מופיע בשכיחות נמוכה יחסית כמו ספרד ואיטליה למשל.
התסמינים של סרטן הערמונית
התסמינים האלו יכולים לכלול נוכחות של דם בשתן, כאב בזמן הטלת השתן, הטלת שתן באופן תדיר מהרגיל, קושי בהשתנה או קושי בשמירה על זרם השתן ועוד.
הקשר בין סרטן הערמונית לדלקת בשתן
יחסי הגומלין בין דלקת בשתן לסרטן הערמונית מסועפים ומורכבים. ראשית התסמינים של שתי המחלות דומים מאוד ועל כן ישנה חשיבות עליונה לבצע אבחנה מבדלת בכל מקרה שבו מופיעים התסמינים האופייניים. בנוסף לכך ישנן בדיקות שונות כמו בדיקת PSA בדם שהתוצאות החריגות שלהן יכולות לנבוע כתוצאה משתי המחלות וגם כאן מן הסתם מדובר על עילה לביצוע בירור מקיף ונרחב.
מעבר לכך במקרים בהם הערמונית מוגדלת בין אם באופן ממאיר ובין אם באופן שפיר, הרי שחסימת דרכי השתן עלולה להוביל לאצירת שתן. אצירת שתן בדגש על אצירת שתן כרונית מעלה מאוד את הסיכון לחלות בדלקת בדרכי השתן. הדבר נכון לגבי נשים בהיריון שבהן מתרחשת האצירה על רקע הרחם המתרחב והן עבור גברים שסובלים מהגדלה של הערמונית. בנוסף לכל האמור לעיל אחד מגורמי הסיכון לדלקות בדרכי השתן הוא מגוון הטיפולים שמיועדים עבור מחלת הסרטן. במקרים מסוימים בהם בוחר הרופא המטפל לבצע הקרנות וטיפולי כימותרפיה הרי שהחולה יכול לסבול כתוצאה מכך גם מדלקת בדרכי השתן.