אבנים בכליות הן גושים קשים ומגובשים הנוצרים מחומרים מסוימיים בשתן. הן נעות מגודל של גרגר חול לגודל של כדור. חלקן עוזבות את הגוף באמצעות השתן, ואחרות נחסמות בדרכי השתן. הן עלולות להיווצר בשל מחסור בנוזלים בגוף, דלקות חוזרות ונשנות בדרכי השתן, מחלות גנטיות מסוימות, או גורמים אחרים.
מחקרים מדווחים כי התרופות הפופולאריות ביותר הנמצאות בשימוש למניעת אבנים בכליות והרגעת כאבי התופת הן לימון ושמן זית, סיידר וחומץ תפוחים, וצמח הצ’נקה.
טיפול תזונתי מומלץ לאבנים בכליות
החלבון גורם לבעיות באמצעות איבוד יותר מידי סידן בשתן, המוביל להיווצרות האבנים בכליות. אנשים שסובלים ממצב זה זקוקים לתזונה המורכבת משפע ירקות, פירות, דגנים מלאים, וקטניות. תזונה צמחונית, המורכבת מהימנעות מבשר בקר, עוף או פירות ים, מומלצת לעיתים קרובות כשיטה אידיאלית לאספקת הנחיות תזונתיות אלו.
מחסור במגנזיום ובויטמין B6 עשוי אף הוא להוביל לאבנים בכליות. מספר מחקרים הראו כי צריכה קבועה של תוספים אלו מונעת מצב של אבנים בכליות, כמו גם מספר תוספי מזון אחרים אותם קובע מרפא אלטרנטיבי, והכוללים ויטמין K.
טיפול בצמחים משמש מזה זמן רב להמסת אבנים בכליות. שורש הצמחים נצרך בדרך כלל בהרתחה או בצורת תמיסה. הידראנגאה, גרגרי ערער וחומאה מסייעים לשבירת האבנים. מיץ אלוורה מנקה את האבנים ומונע את הישנות המצב.
טיפולים נוספים לאבנים בכליות
הומיאופתיה – התרופות הנפוצות כוללות פוספוריקה, מגנזיה וקיסוס.
הידרותרפיה – טיפולים, כגון אמבטיות מלחים ושמנים חמות, משמשות להקלת הכאב של אבנים בכליות. ראו גם: התמדדות עם דלקת בשתן