אי ספיקת כליות הוא מצב רפואי שבו הכליות מאבדות את התפקוד התקין שלהן. נהוג לחלק את כל המקרים של אי ספיקת כליות לשתי קטגוריות.
אי ספיקת כליות כרונית מול אי ספיקת כליות אקוטית
אי ספיקת כליות כרונית היא מחלה שמתפתחת באיטיות רבה על רקע של מחלה ראשונית אחרת שיכולה להיות למשל דלקת כרונית בכליה (פיילונפריטיס חוזרת).
אי ספיקת כליות אקוטית או אי ספיקת כליות חריפה היא תהליך שמתרחש במהירות רבה ובו הכליות מאבדות את היכולת שלהן לסנן את הדם המגיע אליהן ולהפיק שתן תוך דקות, שעות או ימים מהופעת הגורם שהוביל למחלה.
אי ספיקת כליות סופנית היא מצב מסכן חיים שבו החולה צריך לעבור טיפולי דיאליזה שלמעשה מחליפים את הכליה בכל הקשור לסינון הדם. במקרה של אי ספיקת כליות סופנית ניתן גם לבצע השתלת כליה שכן הכליה המקורית איבדה את התפקוד שלה לחלוטין.
הגורמים לאי ספיקת כליות
מעבר לכך ישנן מגוון מחלות שונות כמו למשל יתר לחץ דם או סוכרת שיכולות בסופו של דבר להוביל לפגיעה בכליה שיכולה להוביל לאי ספיקת כליות. למעשה כל פגיעה ברקמה של הכליה עלולה להוביל לאי ספיקת כליות כשלעתים מדובר על טראומה, תאונת דרכים או מכה חזקה או דקירה ובמקרים מסוימים מדובר על דלקת חריפה מאוד שמופיעה באופן כרוני בכליה.
מה הקשר בין אי ספיקת כליות לדלקת בדרכי השתן?
עם זאת, במקרים בהם ישנה מעורבות של הכליות בדגש על מחלה חוזרת שפוגעת החולה באופן תדיר (פעמיים במהלך חצי שנה או שלוש פעמים במהלך שנה), הרי שישנו סיכוי מסוים להרס של הכליה.
בקרב ילדים ככל שהזיהומים החוזרים של הכליה מופיעים לעתים יותר תכופות ובגיל מוקדם יותר, כך הסיכון להרס של הכליה ולאי ספיקת כליות גבוה יותר. בנוסף לכך ישנן קבוצות סיכון מסוימות שכוללות למשל אנשים שסובלים מדלקות בשתן על רקע של אבנים באגן הכליה שעלולים לסבול ממצב שנקרא פיילונפריטיס קסנטוגרנולמטוטי שבו מתרחש הרס מוגלתי מוחלט של הכליה, מצב שמחייב את ההסרה של הכליה בניתוח.