דם בשתן – תסמין לדלקת?

טיפול ואבחון דלקת בדרכי השתן זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון דלקת בדרכי השתן !

דם בשתן
דם בשתן

דלקת בדרכי השתן היא מחלה שנגרמת בעקבות נוכחות חיידקית בדרכי השתן כשלרוב מדובר על חיידקי מעיים מסוג E-Coli (אחראים לשמונים וחמישה אחוז בממוצע ממקרי המחלה).

המחלה נפוצה יותר בקרב המין הנשי מאשר הגברי ולמעשה כיום ידוע כי בין חמישים אחוז לשמונים אחוז מהן יסבלו מהמחלה לפחות פעם אחת. כמו כן בין עשרים לשלושים אחוז מהנשים שסבלו מהמחלה פעם אחת יסבלו ממנה לפחות פעם אחת נוספת.

המחלה יכולה לפגוע באדם בכל גיל שהוא ואפילו בתינוקות. בקרב ילדים היא פוגעת בשכיחות גבוהה יותר בבנות מאשר בבנים (שלושה עד חמישה אחוז בבנות לעומת אחוז אחד בלבד בבנים) ושישים ושישה אחוז מהבנות שסבלו ממנה פעם אחת, יחוו אפיזודה נוספת של המחלה תוך שנה וחצי מההתפרצות הראשונה. הבנות החולות לרוב סובלות ממנה לראשונה עד גיל חמש שנים ואילו בקרב בנים היא מתפרצת לרוב עד גיל שנה אחת.

תסמיני המחלה

במידה ומדובר על דלקת שפוגעת בשלפוחית השתן ובדרכי השתן התחתונות התסמינים יכולים לכלול תחושת צריבה בזמן הטלת שתן, צורך דחוף להתרוקן שמופיע ללא קשר למידת המלאות של השלפוחית, כאבים באזור האגן, תדירות השתנה גבוהה ועוד.

מצב זה נקרא ציסטיטיס והוא נבדל ממצב אחר שנקרא פיילונפריטיס שבו הדלקת מערבת את הכליות. במקרים של פיילונפריטיס התסמינים יכולים לכלול גם חום גבוה, בחילות, הקאות וכאבים באזור הגב.

מעבר לכל התסמינים שצוינו לעיל חלק מהחולים יסבלו גם מהופעה של דם בשתן. במקרים מסוימים הנוכחות של הדם בשתן תיראה לעין אך במקרים אחרים לא ניתן יהיה להבחין בדם שבשתן אלא באמצעות בדיקה מיקרוסקופית.

באילו מצבים מופיע דם בשתן?

נוכחות של דם בשתן (המטוריה בשפה המקצועית) יכולה להיגרם כתוצאה מפגיעה בכליה או כתוצאה מפגיעה של מגוון מחלות של דרכי השתן. כפי שניתן להבין, הופעה של דם בשתן אינה תסמין בלעדי של דלקת בדרכי השתן ולכן בכל מקרה שבו מופיע התסמין עם או ללא תסמינים אחרים שאופייניים למחלה זו, ישנו צורך לבצע בדיקות נוספות על מנת לשלול קיום של מחלות אחרות שיכולות לבוא לידי ביטוי בין היתר בתסמין זה. כך למשל דם בשתן יכול להופיע על רקע של אבנים בכליות, על רקע של גידול סרטני בשלפוחית השתן ועוד.

חשוב להבין כי לא זו בלבד שהופעת דם בשתן אינה תסמין בלעדי של דלקת בדרכי השתן אלא שבבדיקת שתן כללית שמבוצעת לחולים בדלקת בדרכי השתן, רק בשלושים אחוז מהנבדקים יימצא דם בשתן.

לפיכך הופעה של דם בשתן יכולה להעלות את החשד לקיום המחלה אך בהחלט לא יכולה להוות עילה לאבחנה סופית של המחלה.

מה השכיחות של דם בשתן?

דם בשתן יכלול שתן בצבע אדום או חום, קרישי דם בשתן או ממצא של כדוריות דם אדומות בבדיקת שתן. מדובר במצב שכיח יחסית שמופיע בקרב 6.5% מהאוכלוסייה המבוגרת. שכיחות התופעה משתנה בהתאם לאלמנטים שונים כמו גיל, מין וגורמי סיכון. משך התופעה משתנה בהתאם לסיבת הדימום. במידה שהדימום נגרם על ידי דלקת, גידול או הימצאות אבנים בכליה יש צורך בטיפול בגורם לדימום על מנת להפסיק את הדימום.

 

אבחון התופעה

במידה שיש דם בשתן חשוב לוודא שאכן מדובר בדימום מדרכי השתן ולא בתופעה אחרת. אצל נשים האבחון חשוב במיוחד מאחר שניתן להתבלבל בין דימום וגינלי, דימום רקטלי ודימום מדרכי השתן. לכן, על מנת לאבחן דם בשתן אצל נשים יש קודם כל להפנות את האישה לרופא נשים. חשוב לקחת בחשבון שישנם מקרים בהם השתן עלול להיות אדום בעקבות אכילת סלק או בעקבות נטילת תרופות מסוימות. לכן, לפני נקיטת פעולה כלשהי חשוב לבצע בדיקת שתן כולל בדיקת תרבית. במידה שהתוצאות של הבדיקות הללו חוזרות תקינות אין צורך בבדיקות נוספות. אך במידה שהתוצאות מצביעות על זיהום בדרכי השתן יש צורך בביצוע הבדיקות עד שהזיהום עובר.

האבחון של דם בשתן ישתנה בהתאם לפרמטרים שונים כמו גיל, גורמי הסיכון, מין ותלונות נלוות. בדרך כלל יהיה צורך בבדיקת דימות. במידה שיש חשד לגידול סרטני יש צורך בבדיקה ציטולוגית בה ניתן לגלות נוכחות של תאים ממאירים בשתן. במידה שמתגלים ממצאים המעידים על מחלת כליות יש צורך בבירור אצל רופא נפרולוג ובבדיקות מעבדה. לעתים יש צורך בביופסיה.

 

מה הטיפול בדם בשתן?

ישנן מספר דרכי טיפול שונות בדם בשתן המשתנות בהתאם לגורם שהוביל להתפתחות התופעה. במידה שיש זיהום בדרכי השתן יש צורך בקבלת טיפול אנטיביוטי מתאים. ישנם מקרים בהם ניתן לצרוב ולאטום את אזור הדימום על ידי ציסטוסקופיה או פעולות פולשניות אחרות. במידה שיש הפרשת קרישי דם שעלולים לגרום לחסימת דרכי השתן יש צורך בביצוע פעולה פולשנית כמו לדוגמא הכנסת צנתר ושטיפה של השלפוחית.

במידה שהדם בשתן נגרם בעקבות אבנים בכליות או בדרכי השתן, הטיפול יתבצע על ידי ריסוק האבנים ומתן תרופות למניעת היווצרות אבנים חדשות. בנוסף, ניתן לטפל באבנים על ידי דיאטות שונות שמסייעות לטיפול.

במידה שהדם בשתן נגרם על ידי גידול הטיפול יכלול כריתה של הגידול על ידי ציסטוקופיה או ניתוח. במידה שמדובר בסרטן שלפוחית השתן יש צורך גם בטיפול תרופתי שיינתן ישירות לשלפוחית ויפחית את הסיכון לכך שהגידול יחזור שנית. 

המרכז לטיפול ואבחון דלקת בדרכי השתן

המרכז לטיפול ואבחון דלקת בדרכי השתן מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון דלקת בדרכי השתן, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון דלקת בדרכי השתן. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:

072-3972332
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!