
דלקת בשתן או דלקת בדרכי השתן היא מחלה שכיחה יחסית שפוגעת יותר בנשים מאשר בגברים (בנשים השכיחות של המחלה גבוהה פי חמש מאשר בגברים) ובילדות יותר מאשר בילדים. הסיבה לכך נעוצה במספר גורמים שקשורים למבנה האנטומי הנקבי.
האם מדובר על מחלה מסוכנת?
אמנם מאז המצאת התרופות האנטיביוטיות דלקת בדרכי השתן כבר לא נחשבת למחלה מסוכנת, הרי שבחלק לא מבוטל מהמקרים היא אכן עלולה להוביל לתופעות בריאותיות קשות ביותר. כך למשל נוכחות של חיידקים בדרכי השתן בזמן ההיריון מקושרת עם מוות עוברי, לידה מוקדמת ושיעור גבוה יותר של רעלת היריון ובקרב פעוטות דלקת שתן חוזרת מקושרת עם עלייה בסיכון לאובדן התפקוד הכלייתי על רקע של הצטלקות הכליה.
התסמינים של המחלה
התסמינים של המחלה מגוונים ביותר ומשתנים בין היתר בהתאם לאזור הפגיעה של הדלקת. כך למשל במידה והמחלה פוגעת בשלפוחית השתן ובדרכי השתן התחתונות היא עלולה לבוא לידי ביטוי בהטלת שתן תדירה מהרגיל, בתחושה של צורך דחוף להשתין ללא קשר למידת המלאות של השלפוחית, בכאבים או בתחושות של צריבה בזמן הטלת שתן ובכאבים באזור האגן.
הטיפול האנטיביוטי
הטיפול במחלה כולל בראש ובראשונה מתן של אנטיביוטיקה מהסיבה הפשוטה שהמחלה נגרמת בשל זיהום של חיידקים. הנקודה החשובה ביותר שיש להבין בכל הקשור לטיפול האנטיביוטי היא שגם במידה והתסמינים נעלמו חל איסור מוחלט להפסיק ליטול את התרופה על דעת החולים.
בכל מקרה אין לקחת אנטיביוטיקה ללא התייעצות רופא ואין להעביר אנטיביוטיקה מחולה לחולה ללא התייעצות עם רופא גם במידה והחולה מציג את אותם התסמינים בדיוק שמהם סובל החולה שלוקח את האנטיביוטיקה.
טיפולים אנלגטיים
טיפולים אלטרנטיביים
כיום ישנו מגוון רחב מאוד של טיפולים אלטרנטיביים לטיפול בדלקות בשתן. רבים מהטיפולים האלטרנטיביים אכן יכולים להביא להפחתה במידת החומרה של התסמינים הנלווים למחלה אך חשוב להבין כי בשום פנים ואופן אין להעדיף את הטיפולים האלטרנטיביים על פני הטיפולים הקונבנציונאליים ובכל מקרה שבו חולה בוחר לפנות לטיפול אלטרנטיבי עליו ליידע על כך את הרופא המטפל.
הטיפולים האלטרנטיביים יכולים לכלול את הטיפולים הבאים:
- תרופות סבתא – חליטת פטרוזיליה, מיץ חמוציות, סודה לשתייה מהולה בכוס מים ועוד.
- דיקור סיני.
- שיאצו.
- רמדי הומאופתי.
- שיטות טיפול נטורופתיות.
- צמחי מרפא.
- פרחי באך.