
חיידקי E-Coli (בעברית הם נקראים אשרישיה קולי או אשריכיה קולי) הם חיידקים שחיים בחלק התחתון של מערכת העיכול באדם ובין היתר אחראים על פעולת העיכול התקינה. ישנם זנים רבים של חיידקי E-Coli כשחלק מהזנים מופו לחלוטין מבחינה גנטית.
הקשר בין חיידקי E-Coli ודלקת בדרכי השתן
ברוב המוחלט של הדלקות בדרכי השתן ההידבקות במחלה היא תוצאה של חדירת חיידקי מעיים לדרכי השתן כשבין שבעים וחמישה לתשעים אחוז מהמקרים סוג החיידקים הוא E-Coli.
כך למשל במידה ונוצר קרע במערכת העיכול והחיידקים חודרים לחלל הבטן עלול להיווצר זיהום שנקרא פריטוניטיס שעלול להסתיים במוות. מעבר לכך, ישנם שישה זנים מסוימים של E-Coli שנחשבים למסוכנים ביותר ועלולים לגרום להרעלה.
כיצד יכולים החיידקים לחדור ממערכת העיכול לדרכי השתן?
ישנן דרכים רבות בהן החיידקים יכולים לעבור ממערכת העיכול לדרכי השתן להלן:
- ניגוב הישבן – במידה וניגוב הישבן מתבצע מכיוון פי הטבעת לכיוון הנרתיק, ישנו סיכון שחיידקי המעי שנמצאים בריכוז גבוה מאוד בצואה יגיעו לפתח השופכה ומשם יעשו את דרכם במעלה דרכי השתן. אי לכך על מנת להקטין את הסיכון לחלות בדלקת השתן מומלץ לנגב את הישבן מכיוון הנרתיק לכיוון פי הטבעת ולא בכיוון ההפוך.
- קיום יחסי מין – בזמן המגע המיני עלולה להתרחש העברה של חיידקי E-Coli מאזור פי הטבעת וחיץ הנקבים לאזור פתח השופכה. זו הסיבה בגינה ישנה המלצה לנשים להטיל שתן לאחר קיום יחסי מין על מנת לשטוף את החיידקים שחדרו לדרכי השתן. מן הסתם קיום של יחסי מין וגינליים ישירות לאחר קיום של יחסי מין אנאליים מעלה את הסיכון לחלות במחלה באופן משמעותי.
- מבנה אנטומי – בקרב נשים או תינוקות ופעוטות ממין נקבה כמו גם בילדות שפתח השופכה שלהן סמוך מאוד לפי הטבעת, קיים סיכון מוגבר לחלות בדלקת בדרכי השתן.
- נטייה גנטית – אחד מגורמי הסיכון לחלות בדלקת השתן שנמצא במחקר אינטנסיבי ביותר בשנים האחרונות קשור למרכיבים גנטיים מסוימים שתורמים לכך שחיידקי ה- E-Coli יקשרו בצורה חזקה לתאי האפיתל בדרכי השתן ושיגרמו גם לנוכחות עיקשת של חיידקים אלו בנרתיק.
האם בכל מקרה חדירת חיידקים מסוג זה תבוא לידי ביטוי בדלקת?
אי לכך, ככל שהתנאים יהיו קשים יותר עבור החיידקים, כך הסיכוי שיתרבו יהיה נמוך יותר. זו הסיבה בגינה ישנה המלצה לנשים שסובלות מהמחלה בתדירות גבוהה יחסית לשתות מיץ חמוציות או לצרוך כדורים מסוימים שמעלים את רמת החומציות של השתן כיוון ככל שהשתן חומצי יותר, כך התנאים לשגשוג של חיידקי ה- E-Coli פחות אידיאליים.