לאחרונה סיפרו חוקרים מארצות הברית שנגיף הקורונה באופן בלתי צפוי עלול להעלות את הסיכון לשבץ קטלני. אבל אין זה הממצא המפתיע היחיד בנוגע לגורמי סיכון לשבץ, שפורסם בשנים האחרונות. חוקרים גילו שקיים קשר בין דלקות בכלל ודלקות בדרכי השתן בפרט, לבין הסיכוי ללקות בשבץ.
חוקרים מצאו: זיהום בדרכי השתן מעלה את הסיכון לשני סוגים ידועים של שבץ
עד כמה דלקות בדרכי השתן מעלות את סיכון ללקות בשבץ?
דלקות בדרכי השתן נפוצות יותר בנשים מאשר בגברים. על פי רוב, הדלקת באה לידי ביטוי בכאבים בעת מתן שתן וצריבה. אם הדלקת מגיעה לכליות, התוצאות עלולות להיות מהותיות יותר. הטיפול הרווח הינו באמצעות אנטיביוטיקה. טרם ברור האם ריפוי מהיר של הדלקת מפחית סיכון לשבץ ויתכן שהדבר יובהר במחקרים עתידיים. בשלב זה, הצליחו החוקרים לקבל תמונת מצב כזאת: דלקות בדרכי השתן מעלות פי 3 את הסיכוי לשבץ בתוך כחודש ימים. חשוב לציין שמסקנת החוקרים התבססה על נתונים רבים שהתקבלו מבתי חולים בארה”ב. ממצא נוסף שהתקבל, גם זיהומים אחרים מעלים את הסיכון לשבץ. עם זאת, זיהומים אחרים כגון בריאות או בעור משפיעים בצורה הרבה פחות מובהקת.
כיצד מזהים דלקת חריפה בדרכי השתן?
יש מה לעשות – כך מפחיתים את הסיכון לשבץ
לצד התרומה שיש לדלקות או לקורונה בהעלאת הסיכוי למקרי שבץ, נזכור כי הסיבות המוכרות ביותר קשורות לסגנון חיים ותזונה. כולסטרול גבוה, יתר לחץ דם, קצב לב לא סדיר, משקל עודף, מיעוט פעילות גופנית, כל אלה נחשבים גורמי סיכוי מרכזיים ביותר. טיפול תרופתי, באמצעות מדללי דם, יכול להינתן לאנשים בסיכון ובכך להציל חיים. עם זאת, מומלץ להקפיד על דיאטה מאוזנת, הפחתת מלחים, הפחתת שומן רווי ויותר פעילות גופנית, בכדי להקטין באופן משמעותי מאוד את הסיכוי הן למחלות לב והן לשבץ. ואגב, אין זה מידע מועיל אך ורק לאנשים המבוגרים שבינינו. ממצאים עדכניים מראים כי כבר בשנות השלושים לחיים מתחיל הסיכון לשבץ לעלות, בקרב הסובלים מהשמנת יתר ובקרב הסובלים משומנים בדם, סכרת ומחלות רקע אחרות.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447
https://www.healthline.com/health/urinary-tract-infection-adults
https://www.stroke.org/en/about-stroke/stroke-symptoms