דלקת בדרכי השתן היא מחלה שכיחה ביותר, כשלפי ההערכות העדכניות ביותר שיש בידינו כיום, כחמישים עד שמונים אחוז מהנשים חוות לפחות אירוע בודד של זיהום בדרכי השתן בשלב זה או אחר בחייהן בעוד שבין עשרים לשלושים אחוז מהנשים שחוו זיהום בודד בדרכי השתן, יחוו אפיזודה נוספת.
מה הם התסמינים של דלקת בדרכי השתן?
מה הם הגורמים לדלקת בדרכי השתן?
ברוב המקרים מקור הדלקת בתגובת הגוף לחדירת חיידקי צואה לדרכי השתן מפתח השופכה. בעיקרון גם גברים חולים במחלה, אך מאחר ופתח השופכה בנשים ממוקם בסמיכות רבה כל כך לפי הטבעת והשופכה של נשים קצרה יותר, הרי ששכיחות המחלה בקרב נשים גבוהה יותר באופן משמעותי. השופכה היא הצינור השרירי המוביל את השתן משלפוחית השתן דרך פתח השופכה אל מחוץ לגוף.
אי הקפדה על היגיינה – קולוניזציה היא תופעה הבאה לידי ביטוי בנוכחות של חיידקי צואה בפתח הנרתיק ורירית השופכה. במבדקים ביולוגיים שבוצעו במקרים של דלקות חוזרות בדרכי השתן של נשים, נמצא כי קולוניזציה של רירית השופכה ופתח הנרתיק עם חיידקי צואה, מקדימה את התפתחות הבקטריות, כלומר את הופעת הנוכחות החיידקית בשתן.
התרוקנות לא תקינה של השלפוחית – כל גורם להתרוקנות לא מלאה של שלפוחית השתן עלול להוביל לשגשוג של חיידקים בדרכי השתן. עובדה זו רלוונטית גם בנוגע לגברים, הסובלים מהתרוקנות לא מלאה על רקע גידול, אבן בדרכי השתן או הגדלה שפירה של הערמונית למשל.
תוסף תזונה המכיל חמוציות מרוכזות
תוסף התזונה חייב להכיל חמוציות עם הרכיב הפעיל פרואנטוציאנידין ובקיצור PACעליו נרחיב בהמשך. יש חשיבות לכמות ה PAC שיש לקחת ביום. ההמלצה היא להשתמש בתוסף התזונה פעם אחת בבוקר ופעם אחת בערב (שקית בכל פעם), אך לפי הצורך ניתן לעבור לשקית אחת ביום למצב של מניעה מהדבקה חוזרת.
כיצד יכול תוסף תזונה המכיל חמוציות לסייע לנשים הסובלות מדלקת בדרכי השתן?
החמוציות המרוכזות פועלות למיגור הזיהום בשתי דרכים במקביל:
המרכיב הפעיל PAC (Proanthocyanidine) – נמצא בשפע בחמוציות. החיידקים נוטים להיצמד אליו וכתוצאה מזה החיידקים לא נדבקים בקלות לקיר של שלפוחית השתן ולדפנות של דרכי השתן. הורדת ה- PH – מעבר לכך שהמרכיב הפעיל PAC מקשה על חיידקי הצואה להיצמד לדרכי השתן ולשלפוחית השתן, הרי שתוסף החמוציות גורם לירידת ה-PH של השתן, מה שמקשה על החיידקים לשגשג ולהתרבות.