בדיקת תרבית שתן היא בדיקה המיועדת לאבחון של דלקת בדרכי השתן, הנגרמת ברוב המקרים כתוצאה מחדירת זיהומים לדרכי השתן מפתח השופכה.
שתן תקין הוא לרוב נוזל סטרילי, כלומר נטול חיידקים. כאשר ניתן לאבחן נוכחות של חיידקים בשתן, הדבר מעיד על פתולוגיה שיש לטפל בה.
יש לציין כי במקרים רבים האבחנה מתקבלת בהתבסס על התסמינים הקליניים של המחלה בלבד בשלב הראשוני אך רק לאחר שמתקבלת התשובה הסופית מהבדיקה המעבדתית, ניתן לקבוע כי אכן מקור התסמינים בדלקת בדרכי השתן.
מדוע אי אפשר להסתמך באופן בלעדי על התסמינים הקליניים?
הסיבה בגינה לא ניתן להסתמך באופן בלעדי על התסמינים של דלקת בדרכי השתן על מנת לבסס את האבחנה נובעת מעצם העובדה שמדובר בתסמינים שאינם ספציפיים. תסמין שאינו ספציפי הוא סימפטום שיכול להופיע על רקע מגוון גורמים. כך לדוגמה חלק מתסמיני הדלקת יכולים להתפתח על רקע מחלות מין שונות. מאחר ודלקת בדרכי השתן היא מחלה נפוצה יחסית, הרי שבהיעדר גורמי סיכון למחלות אחרות, ברוב המקרים זוהי אכן תהיה האבחנה הנכונה, אך ללא בדיקת תרבית שתן, לא ניתן לבסס את האבחנה באופן ודאי.
כיצד ניתן לפענח את תוצאות הבדיקה?
הטווח התקין של חיידקים בשתן הוא פחות מעשרת אלפים חיידקים למיליליטר אחד של שתן. בקרב נשים כאשר מספר החיידקים גבוה ממאה אלף למיליליטר ניתן לקבוע כי מדובר בזיהום בדרכי השתן ואילו בקרב נשים האבחנה מצריכה נוכחות של למעלה מעשרת אלפים חיידקים למיליליטר שתן בלבד. חשוב מאוד לציין כי קיימים חילוקי דעות לגבי ערך הסף בנשים וזאת כיוון שבקרב עשרים וחמישה עד חמישים אחוז מהנשים התסמיניות, הריכוז נמוך יותר.
חשיבות ביצוע הדגימה באופן הנכון
ישנה חשיבות עליונה להימנע מזיהום הדגימה בחיידקים שמקורם לא בשתן עצמו. כך לדוגמה באזור חיץ הנקבים בנשים קיימת כמות גדולה של חיידקי צואה. תופעה זו נקראת קולוניזציה ועלולה לגרום לזיהום הדגימה. אי לכך, עקב קולוניזציה חיידקית של הפרינאום, חשוב לפשק את השפתיים לפני לקיחת הדגימה ולחטא את האזור כשאת הדגימה הנקייה יש לקחת מאמצע הזרם.
עוד יש לציין כי למשך הזמן שבו דגימת השתן נמצאה על דלפק המעבדה עד שהועברה לבדיקה עלולה להיות השפעה על התוצאה כמו גם לשיטת הבדיקה. אי לכך, יש להעניק התייחסות כבדת משקל לא רק לתוצאות הבדיקה אלא גם להסתמנות הקלינית ובמידת הצורך לבצע בדיקות נוספות.
באילו מקרים יש לבצע בדיקות נוספות מעבר לבדיקת תרבית שתן?
בדיקת תרבית שתן היא בדיקה המאפשרת לאשש את ההשערה לפיה הנבדק הסובל מתסמינים, חולה
בדלקת בדרכי השתן. עם זאת, אין באפשרות הבדיקה לזהות את האטיולוגיה של הבעיה, כלומר את הגורמים שהובילו להתפרצות המחלה. עובדה זו הינה בעלת חשיבות גבוהה במיוחד כשמדובר בדלקת כרונית בדרכי השתן. במקרה של דלקת חוזרת בדרכי השתן יש לברר באופן יסודי מה הם הגורמים לבעיה, במיוחד כשמדובר בילדים מתחת לגיל חמש, שעלולים לסבול מנזק בלתי הפיך
לכליות.
כמו כן בקרב נשים הסובלות מדלקת חוזרת בדרכי השתן וגם בקרב גברים, יש לברר מה היא אטיולוגיה של התופעה באמצעות בדיקות נוספות, בעיקר כשישנם תסמינים נוספים כמו לדוגמה בעיות במתן שתן, דליפת שתן ועוד.
אילו בדיקות יכולות להשלים את הממצאים של תרבית השתן?
בדיקת תרבית שתן מאפשרת לזהות נוכחות של חיידקים בשתן. עם זאת, גם כאשר נמצא כי קיימת נוכחות חיידקית מעבר לסף המקובל, לא תמיד ניתן לקבוע כי מדובר בדלקת בדרכי השתן. המרכיב החשוב ביותר באנליזה הוא ממצא של ניטריט חיובי או קיום פיוריה (תאי דם לבנים בשתן) משמעותית בבדיקת שתן כללית. בהיעדר ממצאים אלה, גם אם תרבית השתן חיובית ובעיקר אם אין תלונות לגבי מתן שתן, יש להעלות ספק בנוגע לכך שמדובר בדלקת בדרכי השתן.