דלקת בשתן היא מחלה זיהומית שנגרמת על ידי חיידקים שהצליחו לחדור לדרכי השתן הסטריליות ולשגשג בהן.
מדובר על מחלה שכיחה מאוד שפוגעת בנשים בשכיחות גבוהה יותר מאשר בגברים. הסיבה לכך שהמחלה שכיחה יותר בקרב אוכלוסיית הנשים נעוצה בעובדה שפי הטבעת בנשים ממוקם בסמיכות רבה לפתח השופכה ולכן המרחק שצריכים לעבור החיידקים מפי הטבעת לפתח השופכה קצר מאוד.
בנוסף לכך בין פתח השופכה לשלפוחית השתן בנשים יש מרחק של כארבעה ס”מ בעוד שבקרב גברים מדובר על מרחק רב יותר של בין שבעה עשר לעשרים ס”מ. במהלך תקופת ההיריון הסיכון לחלות בדלקת בדרכי השתן רב מהרגיל בשל תופעות רבות כפי שנפרט במאמר זה.
האם מדובר על מחלה מסוכנת?
באופן כללי דלקת בשתן לא נחשבת למחלה מסוכנת וזאת הודות לטיפול הפשוט באנטיביוטיקה. עם זאת, ישנם מצבים מיוחדים שבהן היא אכן יכולה להיות מסוכנת ואפילו קטלנית. אחד מהמצבים בהם המחלה יכולה להיות מסוכנת הוא במידה והיא מתפרצת בנשים בתקופת ההיריון.
נוכחות של חיידקים במערכת השתן במהלך ההיריון מקושרת עם עלייה בסיכון למגוון תופעות שכוללות בין היתר לידה מוקדמת, תמותת תינוקות, התפתחות של דלקת כליה חריפה ועוד.
ישנו מצב רפואי שנקרא בקטריוריה אסימפטומטית שבו חרף הנוכחות החיידקית בדרכי השתן החולה לא סובלת משום תסמין שהוא ולכן על מנת לאבחן את המצבים האלו נהוג לבצע לנשים בהיריון בדיקת שתן אחת לטרימסטר.
חשוב לציין שדלקת בכליות בזמן ההיריון עלולה להוביל לפגיעה משמעותית באם שכוללת פגיעה בתפקוד הכליה, אי ספיקה נשימתית, אנמיה, זיהום מערכתי ועוד.
הטיפול במחלה שונה בין נשים בהיריון לבין נשים שאינן בהיריון
מאחר ומדובר במחלה שמופיעה על רקע של זיהום חיידקי הרי שהטיפול המומלץ הוא מתן של תרופות אנטיביוטיות. כפי שאתם ודאי יודעים לא כל סוגי האנטיביוטיקה מתאימים לשימוש במהלך ההיריון. כך למשל שימוש בניטרופורנטואין מקושר להולדת תינוקות עם מומים מולדים.
בנוסף לכך חל איסור מוחלט על שימוש בתרכובות סולפה כמו למשל TMP-SMX שמשמשות בשגרה לטיפול בנשים עם דלקות בשתן שאינן הרות. טיפול הבחירה המומלץ לנשים בהיריון שסובלות מדלקת בדרכי השתן הוא צפלוספורין או אמפיצילין.
מדוע המחלה מופיעה בשכיחות גבוהה בקרב נשים בהיריון?
אחד מגורמי הסיכון להתפרצות המחלה הוא אצירת שתן. בקרב נשים הרות במקרים מסוימים הרחם עלול לחסום את מוצא השלפוחית והשתן שנאצר ולא מתרוקן יכול להוות קרקע נוחה מאוד להתפתחות של חיידקים בשלפוחית. בנוסף לכך בקרב נשים הרות מתפתחות לא אחת בצקות בדרכי השתן שמעלות אף הן את הסיכון לחלות במחלה.
מעבר לגורמים הנ”ל הסיכון לחלות בדלקת בדרכי השתן מוגבר בקרב נשים הרות משום שהעלייה ברמת הפרוגסטרון במהלך ההיריון מקושרת עם הגדלה של כלי הדם באופן כללי מה שמגדיל את הסיכון לחלות במחלה.
שכיחות של המחלה בקרב נשים הרות
דלקת בשלפוחית השתן שמופיעה ללא תסמינים קליניים מופיעה בשכיחות של 2-7% מכלל הנשים ההרות. בעשרים וחמישה אחוז מהמקרים של דלקת אסימפטומטית בשלפוחית השתן הדלקת עלולה להחמיר ולהביא לדלקת חמורה מאוד של הכליות.
דלקת של שלפוחית השתן שבאה לידי ביטוי בהטלת שתן תכופה, כאבים ותחושת צריבה בזמן הטלת שתן ובתחושת התרוקנות לא מלאה מתרחשת בחמישה עד שבעה אחוז מההריונות ואילו דלקת של הכליות מתרחשת בשכיחות של שני אחוזים בלבד בקרב אוכלוסייה זו.